Auf Deutsch    In english  

Startsida

 

Om oss

 

Program

 

Stammtisch / Kneipe

 

Foton

 

Arkiv

 

Kontakt

 

 En tysk-svensk studentförening.

 

Verein Corpsstudenten in Schweden (V.C.i.S) är en tysk-svensk förening för personer som tidigare studerat vid tyska universitet och där varit aktiva vid en viss typ av studentnationer (corps) som samverkar i de två sammanslutningarna Kösener Senioren-Covenent-Verband (KSCV) och Weinheimer Senioren-Convent (WSC). Den tidigare är verksam på humanistiska universitet och den senare på tekniska..

 

KSCV

WSC

 

Vi har haft regelbundna träffar under femton års tid då vi träffats under avslappnade former för att sjunga tyska studentsånger och dricka tysk öl. Föreningen grundades av svenskarna Edward Blom (Sueviae Freiburg) och Peter Priebe (Borussiae Tübingen). De träffades i Tübingen vid Stocherkahnrennen och de beslöt sig då för att grunda en svensk förening för corpsstudenter. Medlemmarna är idag tyskar som kommit till Sverige p.g.a. relationer eller karriär men också svenskar som studerat i Tyskland eller Österrike och som sedan kommit hem till Sverige.
Bland de drygt 30 medlemmarna finns idag flera akademiska professioner representerade såsom läkare, jurister, arkitekter, ekonomer, historiker och arkivarier. Idag är hälften av medlemmarna svenskar och de flesta av medlemmarna har inte passerat 40-sträcket.

 

Under de första nio åren träffades V.C.i.S två gånger per år för att fira Kneipe, vilket innebär att man enligt en viss ritual sjunger specifika studentikosa tyska sånger och dricker öl. Under början av 2000-talet ökade antalet svenskar som gick med i corpser och när dessa studenter kom hem till Sverige ökade följaktligen även V.C.i.S:s medlemsantal. Det fanns därmed en bas för att utöka föreningens program. Vi träffas därför idag en gång i månaden för en avslappnad "after-work". Platsen är "Källaren Moldau" vid Hornstull i Stockholm. Utöver dessa månatliga träffar firar vi även två mer högtidliga kneipen, en på våren och en på hösten. Årligen firar vi föreningens årsdag i vår stamlokal på godset Mölntorps domäner i Västmanland.

 

Stiftungsfest 2005                                                                         

 

V.C.i.S har två mål med sin verksamhet. Det ena är att verka för trevlig samvaro mellan unga och gamla, tyska och svenska, corpstudenter i Sverige. När längtan efter att få dra på sig sitt nationsband och besöka sin tyska nation blir får stor kan V.C.i.S:s månatliga träffar dämpa denna ångest. På våra träffar kan man damma av sina tyskakunskaper, förbättra sina svenskakunskaper, och ha en trevlig kväll.          

Det andra målet med verksamheten är att verka för att fler svenska studenter går med i corpser. Ett medlemskap i en tysk corps är ett utmärkt sätt för en svensk att komma i kontakt med det tyska samhället, bättra på sin tyska, bo billigt, och, inte minst, få vänner för livet. Om Du är en svensk student som funderar på att studera i Tyskland kan V.C.i.S hjälpa Dig i kontakten med en tysk corps/nation. Maila till vorstand@corps.se eller kom förbi någon av våra träffar i Stockholm så hjälper vi Dig.

 

 Hjärtligt välkommen!

 

 Hampus Stefansson, Ordförande

 

Verein Corpsstudenten in Schweden (V.C.i.S.)
vorstand@corps.se